fbpx
Oldal kiválasztása

Nagyon sok anyukától hallom, hogy amikor gyerekük született, valahogy eltűntek a régi barátok. Ez sokszor bántja őket. Tudnak hiányozni, és csalódott is ilyenkor az ember lánya, mert azt hitte ez a barátság örökre szól. De ha igazán szeretnéd megmenteni, fenntartani a barátságaidat a gyerek(ek) mellett is, van rá mód. Összeszedtem 5 egyszerű gondolatot, amik mentén megmenthetők az igazi barátságok.

1. Legyél türelmes!

Adj neki és magadnak is időt, hogy ezt az új helyzetet elfogadjátok. Amikor találkoztok, ő még a „régi barátnőjére” számít, akivel együtt bulizott, aki laza volt és kipihent, és akivel mindenről lehetett beszélni. Mindenről!!! Ez a helyzet most nagyon megváltozott, neked gyakorlatilag egy új időszámítás kezdődött, lett egy kisbabád. Ne várd el tőle, hogy azonnal egy húron pendüljetek, és maximálisan megértse azt a változást, amin keresztül mentél az elmúlt hetekben/hónapokban. Ez nagyon nehéz még neked is, ne várd el tőle, hogy értsen a gyerekekhez, hogy tudja milyen a hasfájás, és hogy néha bizony nincs rá megoldás. Nem tudja, hogy milyen gondolatokkal küzdesz, miután hazahoztad a szemed fényét a kórházból és most már teljes felelősséged van egy új, apró, magatehetetlen kis emberi lénnyel. Engedj egy kis teret és időt mindkettőtöknek, hogy hozzászokjatok az új helyzethez.

2. Ne HARAGUDJ!

Fogadd el, hogy az ő élete, és benne te nem változtál. Persze tudja, hogy babát vártál, majd eltűntél pár hétre/hónapra, de neki egy új ember leszel, amikor újra találkoztok. Ne neheztelj rá, ha nem ért meg mindent, amit meg szeretnél vele osztani. Korábban, amikor, a munka, meg a pasik, meg az élet volt a téma, és mindenben egy húron pendültetek, az egy másik élet volt. Neki is nehéz, lehet, hogy kellemetlen is, hogy mit mondjon, kérdezzen, mivel vicceljen és mivel ne. Kicsúszhat olyan a száján, ami korábban simán belefért, de most lehet, hogy már neked bántó (pl. nem igaz, hogy nincs ideje válaszolni egy e-mailre, nézd, hogy el van hízva). Jelezd, ha valami bántó, légy őszinte, de légy megértő, nagyvonalú, ne vedd a lelkedre, korábban valószínű hasonló gondolataid voltak neked is…

3. Legyél Proaktív!

Igen, ez nagyon fontos. A régi barátok, különösen, ha még nincs gyerekük, akkor érezhetik úgy, hogy nem akarnak zavarni, hogy nem hívnak fel, inkább csak egy üzenetet küldenek, hogy ne zavarjanak, de ez nem azért van, mert már nem akarnak téged, valószínűleg csak zavarban vannak. Új a helyzet és ők sem tudják, hogy melyik csatorna, milyen időpont a megfelelő egy kisgyerekes anyukával való kapcsolattartásra. Kezdeményezz te! Vedd le a válláról a terhet. Írd meg, hogy mikor tudtok dumálni, ha nem ér el, nem tudod felvenni a telefont. Javasold, hogy váltsatok e-mailt, vagy üzenetet, mert arra tudsz válaszolni, ha épp ráérsz. Hívd fel te, amikor alszik a kicsi, vagy amikor hazaért apa. Persze ilyenkor ezer feladat vár (a mosás, a pakolás, a takarítás….stb), de ha fontosak neked ezek a kapcsolatok, akkor várhat pár percet az a büfis/kakis body áztatás.

4. Ne csak a gyerekről és magadról beszélj!

Ha végre sikerül beszélnetek, találkoznotok ne engedd ki bentről az összes feszültséget, ne zúdíts rá mindent. Persze meg fogja kérdezni, hogy mi újság? Őszintén válaszolni is fogsz, de szabj magadnak egy időhatárt, hogy egy szuszra/kérdésre max. 5 percig mondod a magadét. Utána kérdezd meg, hogy mi van vele. Ne általánosságban, hanem konkrétan. Mi van az új főnököddel? Hogy van a párod? Mi újság az előléptetéssel? Valamit, amiről korábban már beszéltetek, és tudod, hogy neki fontos. Érezze, hogy figyelsz rá, és számíthat rád, meghallgatod.

5.Figyelj rá őszintén!

Persze millió dolgot szeretnél vele megosztani a kicsiről, az új életedről, a nehézségeidről, de emellett figyelj rá is. Hogy van? Ne csak kérdezd, figyeld is, amit mond. Legyél az a barátnője, aki előtte voltál, akire mindig számíthatott, ha öröm vagy bánat érte. Hallgasd és figyelj rá akkor is, ha tudod, hogy amikor gyereke lesz ezek a dolgok már nem lesznek ennyire fontosak. Neki még azok, neki még ez az élete. Nemrég még te is ugyanebben a cipőben jártál.

Biztosan vannak olyan kapcsolatok, ami egy idő után kihűlnek, lejár az idejük, akkor azokat el kell engedni. De ne ess te is abba a hibába, hogy csak másoktól várod a megoldást. Ha szeretnéd tartani a kapcsolatot a barátaiddal a kisgyerekek mellől is lehetséges, csak akarni kell. Nézz őszintén magadba, és ha van olyan barátod/barátnőd, akivel szeretnél újra jóban lenni, akkor ne halogasd, írj rá, vagy csörgesd meg már most!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

BLOGAJÁNLÓ

Ne fogadkozz, készíts jó tervet 2019-re

Ne fogadkozz, készíts jó tervet 2019-re

Oké, itt az új év, már bele is csaptunk, az első hónapnak eltelt több, mint a fele. Nem alakulnak úgy a dolgaid, mint szeretnéd? Vizsgáld felül a szilveszter környékén tett fogadalmaidat, és készíts belőlük egy jó tervet, hogy idén decemberben elégedetten tekinthess...

bővebben