fbpx
Oldal kiválasztása

Mindig bosszantó, ha valami kis apróság belezavar egy idilli képbe, hangulatba. Ám az ünnepek közeledtével valahogyan hajlamosak megszaporodni ezek a kis apróságok, amik, ha hagyjuk nekik, képesek megzavarni a meghitt és boldog hangulatot.

Írtam számotokra egy rövid kis kezelési útmutatót, nem is a bosszantó apróságokhoz, inkább magatokhoz, hogy idén kevésbé legyen stresszes a felbukkanásuk, és hogy idén rövidebb ideig tartson a hatásuk, és hamarabb tudjatok túllépni rajtuk.

1. Fogadd el, hogy lesznek ilyenek!

Először is tisztázzuk, hogy biztosan fog néhány ilyen történni, nem tudsz annyira felkészült lenni, hogy az összes ilyet kivédd. Egy rosszkor felszaladt harisnya, egy váratlan hóesés, egy eltűnt fél pár cipő, a (szerinted) elrontott süti, és az otthon felejtett ajándékok gyakorlatilag velejárói a karácsonyi időszaknak.

Természetesen legyen B terved a nagy valószínűségű eseményekre, bakikra, de tudd, hogy nem tudsz MINDENRE felkészülni (vagy igen, de akkor tutibiztosan egy feszült zombi lesz belőled 28-ára).

2. Ne fojtsd el, azaz ér sírni/ bosszankodni/ kiabálni/ káromkodni!

… a megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő kommunikációval és a megfelelő emberek között. Mindenkit felbosszantanak ezek a dolgok, és teljesen természetes, hogy ilyenkor eluralkodik rajtad is valamilyen negatív érzés (düh, harag, frusztráció, kétségbeesés…stb). Ne akarj küzdeni vele, ne akard elfojtani, ezek evolúciós túlélő folyamatok, engedd ki.

A „hogyan és mikor”-t, azt érdemes egy kicsit tanulni.

A megfelelő helyen: nem biztos, hogy nyilvánosan kell tenni, menj ki a mosdóba, a szobádba, a kamrába, sírj, kiabálj, tombolj, ha ez kell ahhoz, hogy kiadd a feszültséget, és utána tudj tisztán gondolkodni.

A megfelelő időben: néha érdemes megvárni, míg véget ér a Mennyből az angyal a fa alatt, vagy mindenki megeszi a vacsorát, de azért általában nem pont ilyenkor jönnek ezek a nagy bosszúságok. Ha a készülődés közben felbosszant valami, akkor azt nem kell lenyelni, hogy utána egy váratlan pillanatban egy nem megfelelő szituációban robbanjon ki belőled az elfojtott haragod. Ne tartogasd magadban, add ki, amint lehet.

A megfelelő kommunikációval: ezt néhány éve fejlesztettem ki magamban, amikor valami kiborít, és a hisztériáig visz. Tudok úgy hisztériázni, hogy közben elmondom a környezetemnek, hogy ennek most ki kell jönnie, de ha lement ez a műsor, utána rendben leszek… Kezdetben csak a férjem nyerte meg ezt a hüppögős műsort, aztán később a gyermekeim is megszokták (nem mondom, hogy mindennapos, de azért láttak már ilyet). A lényeg, hogy segíts a többieknek, hogy tudják, hogy nem a világvége van, csak most elrontottad a csokimázat, és annyit dolgoztál vele, és most épp kicsit hisztériázol…

A megfelelő emberek között: ez is elég fontos. Aki nem ismer mélyen, azt azért meg tudod rémíteni egy-egy kitöréssel, káromkodással, és nem akarunk 8 napon túl gyógyuló lelki sérüléseket okozni. Viszonylag triviális dolgokra gondolok: például nem káromkodunk a dédi előtt, és nem hisztizünk csak a szűk családunknak. Ez persze egyéni, mindenki bizonyára érzi, hogy náluk mi fér bele.

Most már túl vagyunk egy sokkon, egy bosszúságon, ki is káromkodtuk vagy sírtuk magunkat, mi legyen a következő lépés?

3. Lépj tovább, keresd a megoldást!

Ne tölts el túl sok időt a sopánkodással, nincs világvége. Légy nyitott és keresd a megoldást. Az az egyszerűbb, ha csak túl kell tenned magadat a dolgon, mert egyszerűen csak keresel valamit, amivel el tudod terelni a figyelmedet. Fogd meg a következő feladatot, vagy ölelj meg valakit (ez nem vicc, próbáld ki, hihetetlen pozitív biokémiai hatása van egy ölelésnek).

Ha viszont szükséges valamilyen vészforgatókönyv, akkor sokkal gyorsabban megtalálod a megoldást, ha tényleg nem fojtottad el, és kiengedted, aminek ki kellett jönnie. Ilyenkor ugyanis megnyugszol egy kicsit, és tudsz kreatív és spontán lenni. Ez egy kicsit alpárian, de meglehetősen frappánsan így hangzik, hogy „húzd ki a fejed a fenekedből és keresd a megoldást”. Nézz körbe, lépj egyet hátra, és légy nyitott. Biztosan van valakinél egy kis körömlakk, vagy hólánc, attól függ, hogy mi épp a helyzet, amire megoldást kell találnod. Nem kell tökéletesnek lennie, csak jónak.

4. Kérj segítséget!

Nem kell minden csatát egyedül megvívni, ha épp valami nem jött össze úgy, ahogy tervezted, akkor kérj segítséget. Miben lehet segítséget kérni? Valaki hallgasson meg, hogy ki tudd puffogni magad. Valaki adjon egy jó kis ötletet, hogy most mit csinálj (igen, még a férjed is tud tök jó meglátásokkal szolgálni, akkor is, ha valami női dologról van szó). Valaki érezzen együtt veled, mert néha csak annyi kell, hogy valaki azt mondja, hogy igazad van, tök jogos, amit érzel.

Ne várd el, hogy kitalálják, hogy miben tudnak segíteni, szólj nekik, kérd meg őket, és biztos vagyok benne, hogy szíves örömest jönnek, és megmentenek attól, hogy teljesen rápörögj valami kis apróságra.

5. Térj vissza!

Idézd fel, hogy előtte, mielőtt megtörtént az a bosszantó kis apróság, akkor hol tartottál, mire gondoltál, milyen terveid voltak. Nyilván elsőre nem fog menni, hogy 100%-ban visszahozd azt a hangulatot és érzéseket, ahonnan indultál, de kis gyakorlással meglesz a nagyrésze, és a tovább lépéshez, a fejlődéshez az is elég.

Remélem néhányszor eszetekbe fog jutni ez a pár egyszerű lépés az ünnepek alatt, és ha már egy-két bosszúságból ki tudtok keveredni a segítségemmel, akkor már megérte „papírra” vetni ezeket az ötleteket!

Kívánok minden kedves ismerősömnek, olvasómnak, ügyfelemnek nagyon boldog, minimális bosszankodással járó, csillogó szemű, csillagszórós karácsonyt!

U.i.: Ha szeretnél a jövőben havi egy, maximum kettő e-mailt kapni az újdonságokról, aktuális cikkekről, hírekről, akkor görgess le az oldal aljára és iratkozz fel a hírlevelemre! ?

Fotók: https://pixabay.com/hu/

Megosztás

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

BLOGAJÁNLÓ

Ne fogadkozz, készíts jó tervet 2019-re

Ne fogadkozz, készíts jó tervet 2019-re

Oké, itt az új év, már bele is csaptunk, az első hónapnak eltelt több, mint a fele. Nem alakulnak úgy a dolgaid, mint szeretnéd? Vizsgáld felül a szilveszter környékén tett fogadalmaidat, és készíts belőlük egy jó tervet, hogy idén decemberben elégedetten tekinthess...

bővebben