fbpx
Oldal kiválasztása

Oké, itt az új év, már bele is csaptunk, az első hónapnak eltelt több, mint a fele. Nem alakulnak úgy a dolgaid, mint szeretnéd? Vizsgáld felül a szilveszter környékén tett fogadalmaidat, és készíts belőlük egy jó tervet, hogy idén decemberben elégedetten tekinthess vissza az évedre, és boldognak, sikeresnek érezd magad!

Találsz itt egy kis iránymutatást, hogy mire érdemes odafigyelned, amikor végre nem csak egy célt tűzöl ki, vagy teszel egy fogadalmat, hanem egy kicsit komolyabban veszed magadat, és készítesz egy tervet arra vonatkozóan, amit el szeretnél érni. A lenti szempontokon túl készítettem egy kis segítséget, ami segít neked abban, hogy egyrészt a megfelelő célt tűzd ki magadnak, másrészt pedig ehhez megfelelő tervet tudj készíteni. A cikk végén ingyenesen le tudod tölteni, és már ma el tudsz kezdeni dolgozni rajta, hogy idén ne önmarcangolás legyen a fogadalmakból, hanem siker, öröm és büszkeség!

 

Miért legyen terved és ne csak célod?

A fogadalom, a cél sokszor nem túl kézzel fogható, nem túl konkrét. Jöjjön egy klasszikus, idén lefogyok. Vagy egy másik, idén türelmesebb leszek. Ismerős? Vagy idén megtanulok angolul. Nehéz teljesíteni, ha valami ilyen homályos. Ezzel szemben egy tervnek konkrét lépései vannak, és csak végre kell hajtani azt. Sokkal egyszerűbb, hatékonyabb és könnyebben teljesíthető.

Már azzal, hogy készítesz egy tervet megsokszorozod az esélyét annak, hogy eléred a kitűzött célodat.

Egy terv például így néz ki. Idén minden hónapban lefogyok egy kilót. Vagy idén minden héten szakítok magamra egy órát, ami ez énidőm lesz (így feltöltődöm, és sokkal türelmesebb leszek). Idén elvégzek egy 3 hónapos nyelvtanfolyamot.

Nagyon fontosnak tartom leírni, hogy minden terv jó! Illetve minden terv jobb annál, ha nincs terved. Tehát mindenképpen odalyukadok ki, hogy kérlek, idén ne csak céljaid meg fogadalmaid legyenek, hanem terved is, hogy hogyan érd el a célodat, hogyan teljesíted a fogadalmadat.

Ha a lenti néhány szempontot is komolyan megfontolod, akkor lényegesen több eséllyel indulsz neki idén, hogy jövőre új fogadalmakat, célokat kell kitűznöd, mivel az ideieket mind teljesítetted!

Mérföldkövek

Ne egy hatalmas nagy célban gondolkodj egész évre. Miért? Mert akkor egész évben csak küzdesz, lemondasz, erőfeszítéseket teszel, és csak év végén derül ki, hogy ünnepelhetsz-e vagy sem. Így nagyon nehéz kitartani, és végig csinálni. Oszd fel kisebb lépésekre, mérföldkövekre, hogy lásd évközben is, hogy megéri dolgozni a célodért, hogy akár már január 20-án legyen okod ünnepelni és büszkének lenni magadra. Idén lefogyok 5 kilót. Legyen januárban 1, februárban és márciusban 2-2 kiló a cél, vagy az alcél, ha úgy jobban tetszik. Áprilisra cél kipipálva, de már februárban is van minek örülni, mert egy lépcsőt már teljesítettél.

Motivációs eszközök

Sokszor segít elkezdeni, és menetközben kitartani, ha nem csak a nagy végső cél elérése miatti öröm az, ami vár rád, miután kitartóan és következetesen megharcoltál valamiért. Legyenek menetközben is apró jutalmak. Ha megtaláltam az angol tanfolyamot, és beiratkoztam rá, akkor meglepem magam egy új bizsuval a kedvenc boltomból, vagy akkor elmegyek a párommal moziba, és megünnepeljük ezt a lépést. Vagy ha megvan az első kiló, vagy az első kilométer (a futásban), akkor veszek valamit magamnak, egy menő sportfelső vagy új fülbevaló, akár egy magazin. Valami, aminek tudok majd örülni.

Belső motiváció

Jól nézd meg a célt, amit kitűztél, és azt is nézd, hogy mi miatt szeretnéd azt elérni. Az a legjobb, ha megtalálod mögötte magadat. Azt a dolgot a célod mögött, amit csak magad miatt csinálsz. Nem azért, hogy mások hogyan néznek rád, vagy mit gondolnak rólad. És nem is azért, hogy jobb anyának, feleségnek tartsanak. Keresd meg a belső motivációdat a dolgokban. A belső motiváció olyan dolog, ami akkor is számít neked, amikor senki más nem látja, nem tudja. Ha az aktuális célod mögött nem találsz ilyet, akkor érdemes komolyan feltenni a kérdést, hogy ez a cél tényleg fontos számodra?

Emlékeztetők

Sokszor felejtünk el dolgokat, nem csak apróságokat. Ha a lakásban, a táskánkban, az autónkban van egy pici apróság, ami eszünkbe juttatja a célunkat, az álmunkat (fontos, hogy nem a tervet!!!), az motiváló tud lenni. Ha nyelvet akarsz tanulni, akkor valami miatt az fontos neked, utazás, vagy egy jobb munka? Tegyél egy kis képet a bérletedbe arról, ami eszedbe juttatja, hogy miért csinálod. Azért szeretnél egészségesebb lenni, hogy tovább tudj örülni a családodnak, akkor legyen egy kép róluk a tárcádban, vagy az asztalodon. És igen ez a kép csak azért kerül oda, hogy téged motiváljon, tudom, hogy amúgy is ott vannak sok helyen a szeretteid képeken, de ez a kép különleges céllal kerül a te szemed elé, azért, hogy eszedbe juttassa, hogy miért szeretnéd elérni azt a bizonyos célt.

Inkább lassan, de biztosan haladj

Az is sokszor kudarcot okoz, hogy túl nagy lépésekben akarunk haladni, igen, türelmetlenek vagyunk. Már ma, a héten, idén akarunk mindent elérni. Nem gáz, ha egy hatalmas nagy célt inkább lassabban, de biztosan elérsz. Pláne ha a másik oldalon az van, hogy túl nagy és gyakorlatilag elérhetetlen a cél, az adott időn belül és emiatt a célt, az álmoddal együtt kidobod a kukába. Ér kicsi, de biztos lépésekben haladni. Te is jobban elhiszed, és nagyobb valószínűséggel teljesíted is, ha megfoghatóbb, és elérhetőbb egy adott időszakra. Aztán miután teljesítetted, lehet kitűzni az újabbat, a következő lépést. Például nem biztos, hogy 3 hónap alatt kell 15 kilót lefogyni, kezd 5-tel, aztán még 5-tel, aztán jöhet még 5, még így is akár szeptember végére teljesíted az éves tervet, jól hangzik, nem?

Azt nem ígérem, hogy néha nem lesz nehéz, és azt sem, hogy nem kell erőfeszítéseket tenned, hogy elérd. De azt biztosan ígérhetem, hogy ha a fenti néhány egyszerű lépést betartod, akkor lényegesen megnöveled az esélyét annak, hogy elérd a célodat, az álmodat, ami még tavaly szilveszterkor csak egy egyszerű fogadalomnak tűnt, és kicsit talán szkeptikus is voltál ezzel kapcsolatban.

Lent találsz egy ingyenes Útmutatót a sikeres célmeghatározáshoz és tervkészítéshez, és egy munkafüzetet amiben személyre tudod szabni a célodat, és segít a terved elkészítésében is. Töltsd le, és ne maradj le az ajándékról, amivel meglepek mindenkit, aki idén tényleg komolyan gondolja, hogy sikeres, elégedett és boldog szeretne lenni, és letölti az ingyenes útmutatót, és munkafüzetet!

Fotók: https://pixabay.com/hu/


 

Megosztás

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

BLOGAJÁNLÓ