fbpx
Oldal kiválasztása

Napjainkban egyre több ember szeretne jobban odafigyelni saját és családja egészségére. Ma már mindenki megtalálhatja a millió irányzat közül azt, ami számára a megfelelő. Ami belefér a pénztárcájába, az elképzeléseibe és egyezik a meggyőződésével, amivel tud azonosulni. Mégis nagyon sokan nem tudják ezt meglépni. Próbálkoznak, csinálják, szigorúan az elején, aztán sokaknál valahogy mégis félbemarad, nem sikerül elérni az áhított változást.

Én, boldog anyaként nagyon fontosnak tartom, hogy felelősségteljes legyek saját és gyermekeim egészséges életmódjával kapcsolatban. Persze nekem is sok mindenbe beletört már a bicskám. Összegyűjtöttem néhány gyakorlatias, praktikus gondolatot, amelyek mentén sikeresebben elérhető a változások meghonosítása a hétköznapokban.

Nem kell minden egyes tanácsot pontról, pontra követni. Mindenki másképp működik, mert nem vagyunk ugyanolyanok, pláne nem vagyunk robotok. Ami viszont tetszik a lenti ötletek közül, azt érdemes megfontolni, és elkezdeni alkalmazni. Valószínűleg azért lett pont az szimpatikus, mert közel áll hozzád.

1. Készülj fel mentálisan a változásra!

A változás mindig nehéz, mert valami újat hoz az életünkbe, ami szokatlan. Az új dolgokra oda kell figyelni, az új dolgoknál még többet hibázunk, mert nem vagyunk annyira jártasak, rutinosak benne. Nagyon fontos, hogy ezek a kezdeti hibák teljesen természetesek. Erre rá kell hangolódnod, először szokd meg a gondolatot, hogy változtatsz néhány dolgot az életedben. Másképp kell majd bevásárolni, másképp kell főzni, esetleg néha időt kell szakítani a mozgásra is. Ezekért cserébe viszont le kell mondanod néhány dologról, amit szeretsz. A bevásárlólistára már nem biztos, hogy az összes édesség felfér, amit szeretsz, vagy az esti két sorozat helyett csak egy fér bele, mert esetleg tornázol a második helyett.

Képzeld el, hogy mondjuk 2 hét múlva már nem így telik a csütörtök estéd, hanem kicsit másképp. Barátkozz meg ezekkel a változásokkal először fejben, mielőtt belekezdesz. Kicsit ágyazz meg ezeknek az új dolgoknak, készítsd elő a terepet.

2. Fogadd el, hogy elsőre nem fér bele minden

Ha nem ég a ház, akkor nem biztos, hogy az a jó stratégia egy hosszútávú és tartós változáshoz, hogy mindent kihajítasz a konyhából, amit a jövőben nem szeretnél enni, és mindent lecserélsz egészségesebbre. Első körben cseréld le azokat a dolgokat, amik épp elfogytak. Először vegyél egy kicsit egészségesebb kenyeret, majd utána vegyél mellé light sajtot is. Cseréld le a rizst, meg a tésztát olyan köretre, ami illik abba a jövőképbe, amit el szeretnél érni. Először csak a köret legyen más, majd következő lépésre jöjjenek be a zöldségeket, aztán lehet egy teljesen új fogást főzni.

Lehetnek az új életmódodnak a „nagykönyvek szerint” olyan elemei, amivel egyszerűen nem tudsz azonosulni. Például nem tudod elengedni a csokit, vagy azt az egy-két pohár bort hetente. Akkor ne engedd el (azonnal). A csokit cseréld le étcsokira, a bor helyett pedig igyál fröccsöt a lazítós estéken. Ha odakerül a sor, hogy egyszer-egyszer ennél egy pizzát, szerintem egyél, csak legyen valamilyen fitt tésztás, light sajtos verzió. Majd idővel meglátod, hogyan alakulnak ezek a részek, de most ne akarj olyan módon élni, hogy az fájdalmas, hogy iszonyatosan hiányolsz valamit.

3. Legyél Proaktív!

Keress a környezetedben olyan embereket, akik hozzád hasonló élethelyzetben vannak, akik szintén változtatni szeretnének az életmódjukon. Beszélgessetek sokat, cseréljetek információt, praktikákat, támogassátok, biztassátok egymást. Egy barátnő, kolléga, vagy a szomszédasszony sok erőt nyújthat, ha hasonlóak a céljaitok. Akár azt is meg lehet beszélni vele, hogy ha kiakadnátok, vagy hagyni akarjátok az egészet, akkor felhívjátok egymást. Motiváljátok és biztassátok egymást. Ha épp nem találsz ilyen ismerőst, akkor nézz szét a Facebook-on, rengeteg csoport van már, amik ezért jöttek létre, hogy támogassák, motiválják egymást.

4. Kerüld el a hurrogókat!

Ez az előző pontnak kicsit a fordítottja. Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki nagyon határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy maradjon minden a régi kerékvágásban, ami eddig jó volt, azon minek változtatni. De sajnos van annyi önbizalma, hogy ezt nem csak a saját életére vetíti ki, hanem úton, útfélen lehúz mindenkit, aki javítani, változtatni szeretne az életén. „Ohh minek csinálod, úgyse lesz jobb! Szerintem ez hülyeség…” stbstb. Őket érdemes ilyenkor elkerülni, ha mégis találkoztok, ne neki mesélj nagy lelkesedéssel a terveidről. Ugyanis lecsapnak, mint egy legyet. Lehurrognak, lehúznak, elvehetik a kedvedet az egésztől. Ha találkoztok, akkor beszéljetek valami másról, a gyerekekről, vagy az időjárásról. Ha másképp nem tudod elkerülni a témát, akkor inkább mondd, hogy rohannod kell, és minden jót, puszi. De ne rúgj öngólt azzal, hogy esetleg tőle vársz támogatást, mert nem jó helyen kéred.

5. Értékeld a sikereidet!

Szokásokat megváltoztatni hatalmas dolog, sokaknak egyáltalán nem megy. Emiatt már a legelső kis lépés miatt is légy iszonyatosan büszke magadra, mert elkezdted, és csinálod. Igen, még csak az elején jársz, de lépésről-lépésre haladsz, de ez is nagy siker. Készíts mérföldköveket, ne csak egy nagy lépésben gondolkodj. Legyen minden hétre, de akár napra is egy-egy célkitűzésed, így látni fogod, hová jutsz el egy vagy két hónap alatt. Ha a tervben lesz egy kis csúszás, az meg belefér, akkor nem 30, hanem 35 nap múlva leszel tökre egészséges. De minden pici eredményt vegyél észre, és örülj neki, a maratont is lépésről lépésre futják.

6.Keress motivációt!

Persze szeretnél egészségesebb, szebb, jobb, csinosabb lenni, de ezt tudjuk, hogy néha nem elég. Keress valami olyan motivációt, amit elő tudsz kapni, amikor valami nagyon csábít. Lehet ez egy korábbi sikered, amit fel tudsz idézni. Lehet egy motivációs előadó, aki nagy hatással van rád, és tényleg feltölt energiával, tenni akarással és kitartással, ha hallgatod. De olvashatsz is könyveket a témában, akár szakirodalom, akár regény. A lényeg, hogy előre vigyen, és bármikor elő tudd kapni, ha kell egy kis plussz.

7.Használd az erősségeidet!

Az erősségeid olyan tulajdonságok, vagy viselkedések, amelyek használata során jól teljesítesz, szívesen használod ezeket és feltöltenek energiával. Nézd meg, hogy miben vagy jó, és azt csináld mindennap, amit meg nem igazán érzel a magadénak, azt tényleg csak akkor csináld, amikor muszáj. Mondok egy példát: ha például utálsz főzni, akkor ne állj be minden egyes nap a konyhába, hogy ott aztán puffoghass, mérgelődhess, míg elkészíted az ennivalót. Rendelj, vagy szövetkezz a pároddal, vagy kezdd el másképp csinálni a főzést. Keress benne valamilyen kihívást, ami mozgat, ami érdekessé teszi. Lehetnek ezek új alapanyagok, vagy módszerek, receptek. Nézd meg, hogyan tudsz a főzés közben feltöltődni: nézel közben egy kis sorozatot, vagy hallgatsz egy jó kis zenét? Ha mosogatni is utálsz, akkor találd ki előre, hogyan spórolj az edényekkel főzés közben. Máris arra fogsz figyelni, hogyan tudod ezt betartani, és kihívás lesz belőle. Variálj, csináld máskor, másképp, mint szoktad, ne legyen unalmas.

Mérd fel már előre, hogy mik a te erősségeid, és már az életmódváltás tervezésénél kezd el tudatosan kihasználni. Ha versengő vagy, akkor versenyezz. Ha jól tudsz tervezni, akkor tervezz. Ha jó az időgazdálkodásod, akkor használd azt. Légy kreatív, keress új megközelítéseket. A lényeg, hogy találd meg, hogy miben vagy jó és igyekezz ezt a tulajdonságodat minél többet használni, új helyzetekben is.

Végezetül…

Jöjjön az egyik kedvenc idézetem, ami az élet számos területén hasznosítható:

„Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”

Az idézetet sokan Albert Einsteinnek tulajdonítják (én is így tudtam eddig), de most, amikor ellenőrzésképpen rákerestem, több helyen azt írják, hogy ez így pontosan ilyen formában nem feltétlenül hangzott el tőle. Eredete máig nem tisztázott.

 

Mindenesetre kérlek fontold meg! Ha már párszor fulladt kudarcba életmódváltással kapcsolatos erőfeszítésed, akkor most csinálj valamit, legalább egy dolgot másképp!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

BLOGAJÁNLÓ

Ne fogadkozz, készíts jó tervet 2019-re

Ne fogadkozz, készíts jó tervet 2019-re

Oké, itt az új év, már bele is csaptunk, az első hónapnak eltelt több, mint a fele. Nem alakulnak úgy a dolgaid, mint szeretnéd? Vizsgáld felül a szilveszter környékén tett fogadalmaidat, és készíts belőlük egy jó tervet, hogy idén decemberben elégedetten tekinthess...

bővebben